Υπάρχουν γύρω στα 40 τρις. βακτήρια στο σώμα μας και τα περισσότερα από αυτά εδρεύουν στο έντερο, απαρτίζοντας το εντερικό μικροβίωμα και διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο για την υγεία μας. Παρόλα αυτά, κάποια βακτήρια που, επίσης, αποικίζουν το έντερο μπορεί να είναι επιβλαβή για τον οργανισμό.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα εντερικά βακτηρία και είναι χρήσιμο να τους γνωρίζουμε, ώστε να βοηθούμε στη διασφάλιση της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος.

1. Ποικιλία στη διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει σε ένα ισορροπημένο μικροβίωμα!
Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά βακτηριακά στελέχη μέσα στο έντερο, κάθε ένα με συγκεκριμένη λειτουργία και διαφορετικές διατροφικές «απαιτήσεις».
Αν και δεν μπορεί να οριστεί ακριβώς ένα υγιές μικροβίωμα, ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα πλησιάζει αρκετά σε αυτό. Αυτό συμβαίνει διότι όσο πιο πολλά διαφορετικά βακτήρια φιλοξενούμε, τόσα περισσότερα μπορούν να μας προσφέρουν.
Η μεσογειακή διατροφή, συγκεκριμένα, λόγω της ποικιλίας που διαθέτει, κρίνεται ιδανική για την εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τις καλύτερες πηγές θρεπτικών συστατικών για τα εντερικά βακτήρια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δεν πέπτονται από τον ίδιο τον οργανισμό, αλλά τα βακτήρια μπορούν να τις μεταβολίσουν, πράγμα που βοηθάει στην ανάπτυξη τους. Τα όσπρια, επίσης, είναι μια κατηγορία τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Άλλες τέτοιες τροφές είναι: τα μούρα, οι αγκινάρες, ο αρακάς, το μπρόκολο, οι μπανάνες, τα μήλα κα.

2. Τροφές με προβιοτικά

Οι τροφές που αποτελούν προϊόντα βακτηριακής ζύμωσης, όπως το γιαούρτι, το κίμτσι, το ξινολάχανο, το κεφίρ, η κομπούζα και το τέμπε είναι πλούσιες σε βακτηριακά στελέχη, όπως οι γαλακτοβάκιλλοι, οι οποίοι διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος.

3. Τροφές με πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά αποτελούν την τροφή των προβιοτικών, το καύσιμο που τα βοηθάει να λειτουργούν. Αποτελούνται κυρίως από φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, που είναι άπεπτα από τον οργανισμό. Αλλά, αποτελούν θρεπτικά συστατικά για πολλά εντερικά βακτηριακά στελέχη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρεβιοτικά συμβάλλουν στην ανάπτυξη του είδους Bifidobacteria1.

4. Θηλασμός

Εάν και εφόσον είναι εφικτό από τη νέα μαμά και το μωρό, ο θηλασμός είναι καλό να γίνεται για τουλάχιστον 6 μήνες. Το εντερικό μικροβίωμα διαμορφώνεται κατά τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής μας, κατά τα οποία απαντώνται σε αυτό πολλά Bifidobacteria, χάρη στα οποία μπορεί να γίνει πέψη των ζαχάρων του μητρικού γάλακτος.
Επιπλέον, ο θηλασμός σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών, παχυσαρκίας και άλλων καταστάσεων υγείας.

5. Προτίμησε τροφές ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως περιέχουν άπεπτους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν την τροφή των Bifidobacteria, των γαλακτοβάκιλλων και άλλων τύπων βακτηρίων. Επίσης, οι τροφές ολικής άλεσης αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν τη φλεγμονή, όπως και μερικούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων2.

6. Υιοθέτησε χορτοφαγικές συνήθειες

Μια διατροφή βασισμένη στο κρέας ευνοεί διαφορετικού τύπου εντερικά βακτήρια, από ότι μια χορτοφαγική. Έρευνες δείχνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή ευνοεί το εντερικό μικροβιώμα, προάγοντας την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων3.

7. Περισσότερες πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι φυτικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης, της φλεγμονής, των επιπέδων χοληστερόλης και του οξειδωτικού στρες. Τα ανθρώπινα κύτταρα δεν μπορούν πάντα να πέψουν τις πολυφαινόλες, αλλά όταν αυτές φτάνουν στο παχύ έντερο αποτελούν ακόμα μια τροφή για τα εντερικά βακτήρια. Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες είναι: το κακάο και η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, η φλούδα του σταφυλιού, το πράσινο τσάι, τα αμύγδαλα, τα κρεμμύδια, τα μούρα και το μπρόκολο.

8. Αύξησε τα προβιοτικά που λαμβάνεις.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, συνήθως ζωντανά φιλικά βακτήρια, τα οποία παρέχουν οφέλη στον οργανισμό. Τα προβιοτικά δεν αποικίζουν δια παντός το έντερο. Ωστόσο, μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό με το μεταβάλλουν την ισορροπία στον αριθμό και στο είδος των βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο και απαρτίζουν το εντερικό μικροβίωμα.
Μπορείς να αυξήσεις τη λήψη προβιοτικών μέσω τροφών, όπως το κίμτσι, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το γιαούρτι, αλλά και λαμβάνοντας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
Εμείς σου προτείνουμε το LactoBiome. Το συμπλήρωμα διατροφής με ζωντανούς μικροοργανισμούς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αποτελεί φόρμουλα για την εξισορρόπηση και αποκατάσταση του εντερικού μικροβιώματος, με 5 δις ζώντα φιλικά βακτηριακά στελέχη.

Βιβλιογραφία:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6041804/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939539/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24336217/